Deze 10 stemwijzers moet je zeker even doorlopen dit weekend!

Dit is het uitgelezen weekend om nog extra goed te kijken op wie je gaat stemmen. Weet jij het al? Het is belangrijk om je stem te laten horen, want ook jouw stem geldt. Toch nog niet helemaal zeker van je zaak of ben je een compleet zwevende kiezer? Ik heb de nuttigste stemwijzers voor je op een rij gezet.

1. Stemwijzer

De meest bezochte stemwijzer onder de Nederlanders. Vul ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’ in en aan het einde komen de partijen die bij jouw denkwijze passen naar voren. Doe ‘m hier, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

2. Kieskompas

Een initiatief van politicoloog André Krouwel. Bij deze stemwijzer geef je niet ‘eens’ of ‘oneens’ aan, maar gebruik je een vijfpuntsschaal. Kijk dan eens of je nog steeds op hetzelfde uitkomt als bij Stemwijzer bijvoorbeeld.

3. Groen Kieskompas

Alle belangrijke standpunten voor mens, milieu en de toekomst komen aan bod. Erg interessant.

4. De Politieke Sekswijzer

Speciaal door Stichting Rutgers ontworpen en op social media verkondigd als de ‘meest sexy stemwijzer’. Het gaat vooral om onderwerpen als abortus, anticonceptie, aidsbestrijding en meisjesbesnijdenis.

LEES OOK: Ik zeg ‘Oui’ tegen duurzaamheid met dit logo.

5. De Coalitiewijzer

Een initiatief van de Volkskrant. Je klikt op verschillende partijen, en krijgt keurig te zien in hoeverre ze samen zouden kunnen werken.

6. De Wijze Stemmer

Oké, de resultaten moet je misschien niet heel serieus nemen, maar er zit wel wat in! Zo kun je zien bij welke filosoof je ideeën passen en welk stemadvies deze filosoof je geeft.

7. De Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-kieswijzer

Een initiatief van Amnesty International, Unicef en Oxfam Novib. Het is overigens geen vragenlijst. Wel een duidelijk overzicht dat sterren geeft aan partijen op basis van standpunten als belastingontwijking enz.

8. Jongerenkieswijzer

Een goede aanvulling op Stemwijzer. Vooral interessant voor jongeren.

9. De Technische Stemwijzer

Denk aan thema’s als energie, klimaat, economie, onderwijs en onderzoek. Een innovatieve stemwijzer dus.

10. Fairkiezingswijzer

Geen vragenlijst, maar een overzicht met informatie hoe partijprogramma’s uitpakken voor ontwikkelingslanden. Voor iedereen die ontwikkelingshulp belangrijk vindt!

LEES OOK: Video-interview: Wat betekent en is succes voor mij?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.