Voorgoed patronen doorbreken? Pas ‘De Fontein’ van Els van Steijn toe!

Enkele maanden geleden ontmoette ik haar voor het eerst: Els van Steijn. Een prachtige vrouw met ogen vol kracht. Soms heb je dat hè, dat je iemand ziet en dat je denkt ‘jij voelt en weet meer’. Els is dus zo iemand. Ik had een sessie met haar ingepland, waarbij ze eigen ontwikkelde methode ‘De Fontein‘ zou uitleggen toepassen.

els van steijn

Een paar dagen voor de sessie ontving ik het boek ‘De Fontein, vind je plek’. Ik kon me er eigenlijk niet veel bij voorstellen, maar het werd met de minuut duidelijker. Zeker toen ik de volgende beschrijving las:
“Ken je het prettige gevoel dat je vol in je kracht staat met jouw eigenheid en dat je stevig je plek inneemt? Of word je geleefd en kom je regelmatig dezelfde patronen tegen in zowel je privé- als professionele leven?

Dit praktische boek geeft aan de hand van de metafoor van de fontein inzicht in vele menselijke thema’s zoals je (on)schuldig voelen, teveel verantwoordelijkheid nemen, relaties in stand houden en loslaten.” En dit alles door inzicht te verkrijgen in je eigen familiesysteem.

Nog nooit zo hard gehuild
Ik ging zitten, in het kort vertelde ik wie ik was, wat er op dat moment allemaal speelde was, of er dingen waren waar ik steeds weer tegenaan liep en waar ik vandaan kwam. Hoe zag mijn familiesysteem eruit? En nog belangrijker: wat was mijn plek binnen deze ‘fontein’? Iedereen heeft een andere opvoeding genoten. Iedereen komt uit een ander gezin.

Nu heb ik een fijne jeugd gehad, altijd het hoogst haalbare gedaan wat school betreft en de wereld lag aan m’n voeten, want m’n ouders stimuleerden me in alles. En toen stelde Els wat vragen. Vragen die blijkbaar een diepere laag raakten. Vragen waaruit ze kon opmaken of ik wel of niet op m’n plek stond. Een plek waarbij m’n ouders m’n ouders zijn, waarbij ik oudere broers en zussen heb en waarbij ik de moeder ben voor m’n kinderen. Els’ woorden maakten iets in me los. Ik begon te huilen. Uit het niets. Een onbedaarlijk huilen. Tien minuten lang. Het stopte niet. Het voelde ergens alsof die tranen al jaren vastzaten zonder dat ik er erg in had. Toen hield het op. Zomaar. De tranen waren op. De emotie was eruit. ‘Je had een heel hard gezicht toen je binnenkwam Florine. Dat is nu weg.’ Zo voelde ik me ook. Ik voelde me licht. Opgelucht. Helder. Het werd plotseling duidelijk waarom ik sommige deed zoals ik ze deed en waar die patronen vandaan kwamen.

Verantwoordelijkheidsgevoel
Wanneer je een groot verantwoordelijkheidsgevoel heb stijg je omhoog vanuit je plek. Het kan dus zijn dat je ‘boven je ouders’ gaat staan. Of dat jouw eigen kind boven jou gaat staan. Dit wil je sowieso voorkomen. Want dan raak je uit balans en dat wil je niet. Hoe een sessie met Els er precies uitziet en waar je ze allemaal bij kan helpen, lees je in haar boek. Daarnaast heb ik de eer om samen met haar de komende tijd een reeks vlogs op te nemen waarin we verschillende onderwerpen behandelen. Misschien heb je zelf nog iets waarbij Els je bij kan helpen. Laat je ideeën achter in de comments en wie weet zie jij ze voorbij komen op mijn YouTube-kanaal.

LEES OOK: Hoe weet je nou welke lifestyle het beste bij jou past?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.