Ben jij ook voor een afval-vrije mode-industrie? Stem op één van deze initiatieven

De finalisten van de Global Change Award 2017 zijn bekend! De wat? Een jaarlijks innovatiewedstrijd van de H&M Foundation. Kijk, daar word ik zeer gelukkig van. Want duurzame inzichten op dit gebied zijn nodig, want mensen, anders gaat de wereld er echt aan.

De Global Change Award is in het leven geroepen om baanbrekende ideeën te ondersteunen die de overgang naar een circulaire, afval-vrije mode-industrie versnellen en zo kunnen helpen de hele modebranche te veranderen! Dat is goed nieuws. Vanaf vandaag kun je stemmen op één van de vijf kanshebbers en zo bepalen hoe het prijzengeld van 1 miljoen euro tussen hen wordt verdeeld. Stemmen kan online t/m 2 april op Globalchangeaward.com, dus breng je stem uit! De award wordt op 5 april uitgereikt in Stockholm. De initiatieven zijn echt geweldig. Wat dacht je bijvoorbeeld van leer van druiven? Fantastisch toch! Hieronder zie je ze allemaal.

De finalisten!

Mest couture – Stof maken van koeienmest
De waardevolle cellulose in koemest extraheren en gebruiken om biologisch afbreekbare textiel te maken. Een extra bonus is dat er aanzienlijk minder methaangas en stoffen die de bodem, water en lucht vervuilen, vrijkomen.

Denim-geverfd denim – Oude denim geeft kleur aan nieuwe denim
Oude denim afbreken in fijne deeltjes en dit omzetten in poeder om nieuwe denim mee te verven of prints te maken op ander textiel. Dit reduceert het gebruik van water en energie bij de productie en zorgt voor hergebruik van oude denim.

Solar textiel – Stof maken van zonne-energie
Een afbreekbare nylon produceren met water, plantaardige afval en zonne-energie in plaats van olie, is goed nieuws voor het milieu. En alsof dit niet genoeg is, bindt de nylon ook broeikasgassen in het materiaal, wat bijdraagt aan een wereld zonder uitstoot.

Content draad – Een digitale draad die ons laat weten wat we dragen
Een kleine RFID draad met een gedigitaliseerde ‘ingrediëntenlijst’ mee weven in een kledingstuk, waardoor het recyclingproces veel efficiënter zal worden en er minder textiel verloren zal gaan, want het is meteen duidelijk van welke materialen een kledingstuk gemaakt is.

Leer van druiven – Volledig plantaardig leer creëren van restafval bij de wijnproductie
Druivenschillen en druivenstengels gebruiken om plantaardige leer te produceren, draagt bij aan het welzijn van dieren en elimineert de noodzaak om synthetisch leer op basis van olie te maken. Dat de schillen en stengels worden gebruikt voor iets goed in plaats van te worden verbrand, is een extra plus.

LEES OOK: Voorspelling: dit worden dé swimwear trends deze zomer.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.