Keuzes maken op basis van intuïtie: 5 stappen bij keuzestress

Per dag maken we zo’n 30.000 keuzes. Belangrijke beslissingen en ogenschijnlijk minder belangrijke. Over simpele dingen als: welk beleg wil ik op brood tot meer ingewikkeldere onderwerpen: blijf ik werken of ga ik op zoek naar een andere baan?

Elke keuze die je maakt heeft direct of indirect gevolgen voor alles wat er nog komen gaat in je leven. Best een beetje spannend als je het zo bekijkt. Anderzijds is het heel fijn om te beseffen dat we in alles wat we doen steeds een keuze hebben, elke keer weer.

Vrijheid of stress
De keuzemogelijkheden die we hebben zijn de afgelopen eeuw ongeveer vertienvoudigd. Op het gebied van voeding, studie, carrière, relaties is er steeds meer mogelijk, waardoor we meer keuzes moeten maken. Telkens weer maak je een afweging, kies ik voor a. of b? Soms heb je nog meer opties, dan is een keuze maken vaak nog moeilijker. Het is een enorme vrijheid die we tegenwoordig hebben, maar het kan ook voor slapeloze nachten en mega gepieker zorgen. Ons brein doet niets liever dan de hele dag allerlei gedachtes fabriceren en die in je hoofd rondslingeren. Pffff, vermoeiend! Veel mensen zijn het contact met hun gevoel daardoor een beetje kwijt geraakt. We hebben onszelf aangeleerd om heel druk bezig te zijn in ons hoofd, veel te denken en minder ons gevoel te gebruiken.

Ga bij jezelf eens na hoe jij op dit moment keuzes maakt. Denk je veel? Pieker je je rot? Of durf en kun jij op je gevoel afgaan? En waar zit dat gevoel dan? Hoe voel je of iets goed zit? Hieronder een stappenplan met tips die je kunt gebruiken om meer vanuit je gevoel keuzes te maken. Oefen ermee, misschien is het in het begin nog lastig of vind je het zelfs een beetje zweverig klinken. Je zult merken dat als je er bewust mee aan de slag gaat, het steeds makkelijker gaat en dat het je écht helpt de juiste keuze te maken.

Keuzes maken op basis van je gevoel

Stap 1: Noteer alle mogelijkheden
Denk eens aan een situatie waar je op dit moment in je leven niet blij mee bent. Noteer eens welke mogelijkheden je hebt om de situatie te veranderen. Neem vervolgens twee keuzemogelijkheden die jou op dit moment het beste lijken.

Stap 2: Eerste gevoel
Wat zegt je eerste gevoel, je intuïtie? Vaak gaat je voorkeur direct naar een van de twee opties uit. Waarvan krijg je direct de meeste energie? Wat maakt je het meest blij? Probeer hierbij rekening te houden met de lange termijn. Is dit een tijdelijk gevoel of is dit op de lange termijn ook fijn?

Stap 3: Signalen van je lichaam
Wellicht voel je gelijk een signaal wat je lichaam afgeeft, een glimlach op je gezicht, vlinders in je buik of juist spanning en een benauwd gevoel. Het is belangrijk om de signalen, die je de hele dag door van je lichaam krijgt, te leren opmerken, herkennen en gebruiken. Deze signalen helpen je om meer vanuit je hart te leven. Als je dat doet, maak je vrijwel altijd de juiste keuze.

Stap 4: Maak een keuze
Maak gebruik van je eerste gevoel en de signalen die je lichaam je geeft en maak een keuze. KIES! Voel hoe dit voelt en check weer wat er in je lijf gebeurt. Voelt dit weer als de juiste keuze, hou daar dan aan vast. Twijfel je nog? Slaap er dan nog een nachtje over. Wie weet is dit nog niet het juiste moment om een keuze te maken.

Stap 5: Vertrouw
Als je een keuze hebt gemaakt, vertrouw er dan op dat het de juiste is. Stop met twijfelen. Het is goed! Geef jezelf en eventueel je omgeving de tijd om aan het idee en resultaat te wennen. You go girl!

Martine Hilverda

Martine Hilverda werkt als holistisch coach en yogadocente. Haar motto is ‘Minder denken, meer voelen’. Samen met jou kijkt zij hoe jij de meest happy en relaxte versie van jezelf kan worden. Dit doet zij tijdens Zen Jezelf treatments waarin coaching samen komt met massage, meditatie, visua-lisatie en reiki. Coach gesprekken kunnen ook via Skype plaatsvinden. Martine woont in Amsterdam en organiseert daar maandelijks The Ultimate Stress Relief, een avond vol ontspanning met yoga, mediatie, yoga nidra en een mini massage als toetje. Op dit moment is zij druk bezig met het organiseren van een relaxt retreat op Ibiza. Meer info op www.martinehilverda.com of stuur een mailtje (vindt ze leuk) naar: info@martinehilverda.com. Blijf op de hoogte via FB: Yoga Martine Hilverda of Insta: @martinehilverda. ‘’Laten we zweven door het leven, met onze voeten op de grond!’’

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.