Zo maak je altijd de juiste keuze, volgens een expert

‘Het leven is aan de mensen die keuzes durven te maken’. Ik weet nog goed het moment waarop deze zin voor het eerst door mijn hoofd schoot en het effect dat het sindsdien op mijn leven heeft gehad.

De angst voor het maken van keuzes is drastisch afgenomen door het besef dat ik (en alléén ik) verantwoordelijk ben voor het maken van mijn eigen keuzes. Dus ik kan ze maar beter overtuigd maken, want de enige die bij mij op de stoep staat om verhaal te halen over onbewuste keuzes die ik heb gemaakt, ben ik zelf. En discussies met mezelf, daar ben ik eerlijk gezegd een beetje klaar mee. Vooral als het gaat om keuzes die ik in het verleden gemaakt heb. Want hé, je kunt ze niet meer terugdraaien, dat weten we allebei. Maar toch heb ik er hele avonden, weken, maanden voor opgegeven om te piekeren. Klaar mee!

LEES OOK: Zo kom je in de flow (en blijf je erin!), volgens Yvette de Lint.

Onderbuikgevoel
Neem de tijd (maar niet te lang) om een keuze bewust te maken. Ga daarbij vooral niet aan je intuïtie voorbij, want die is essentieel in het besluitvormingsproces. Hoe vaker je haar aan het woord laat en hoe meer ruimte je haar geeft, hoe duidelijker ze de keuze aan je zal presenteren. Het zou goed kunnen dat je dan niet meer een rationele, maar een ‘gevoelskeuze’ maakt, en dat wordt vaak beloond. Het antwoord zit in jezelf, je hoeft alleen maar goed te luisteren. Hulde aan je intuïtie!

Wanneer je een keuze bewust maakt en vertrouwt op je gevoel zul je er later geen spijt van krijgen, je kunt er immers niemand anders de schuld van geven. Mocht de keuze toch niet tot het gewenste resultaat leiden, dan kun je dus alleen jezelf aankijken en nagaan waar het ‘verkeerd’ is gegaan. Daar leer je weer van voor de volgende keer en op die manier versterk je je eigen besluitvormingsproces.

Uit je comfortzone
Ja, eruit! Zet die stap en maak die ontzettend spannende keuze. De moeilijkste keuzes zijn namelijk vaak de keuzes die net buiten je comfortzone vallen. Je hebt geen controle over het resultaat en dat maakt angstig. Allemaal heel logisch, maar we moeten het gevecht met onze logica soms even aangaan om meer uit het leven te halen. Vooral als je een verandering nastreeft en wilt breken met oude gewoontes. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Totaal niet inspirerend dus! Kom van die achterbank en ga achter het stuur van je eigen leven zitten. Maak keuzes en wees daar trots op. You rock!

LEES OOK: A Woman’s Wisdom: Florine sprak met H&M’s sustainability manager Annet Feenstra.

Yvette De Lint

Waar energie is, daar ben ik! Wij zijn onlosmakelijk verbonden omdat het creëren van de juiste energie voor mij essentieel is om alles uit het leven te halen. Ik geniet ervan om de energie die schoonheid brengt bij mensen los te maken. Anderen inspireren om te stralen, van binnen en van buiten. Persoonlijke groei, authenticiteit en genieten zijn belangrijk voor mij. Ik probeer anderen te helpen om het juiste pad te vinden en de ervaringen die ik along the way opdoe deel ik graag met jou.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.