Vergeven lucht op: waarom boos blijven of wrok koesteren echt geen zin heeft

Vier simpele woorden: ‘Ik vergeef het je’. Makkelijker gezegd dan gedaan denk je nu wellicht. Dat komt omdat we geneigd zijn enorm kritisch te zijn, op anderen en vooral op onszelf, in plaats van liefdevolle vriendelijkheid te tonen. Wat zou het mooi zijn als we allemaal in staat zijn meer compassie te tonen en milder te zijn. Dat maakt het proces van vergeven ook een stuk gemakkelijker!

Positief denken
Vergeven betekent ‘ja’ zeggen op alles wat het leven geeft, ook als er ‘nee’ is gekomen op iets wat je graag had willen hebben. Een flinke dosis positief denken komt hier goed van pas aangezien wij mensen onbewust veel meer aandacht geven aan negatieve gebeurtenissen dan aan positieve gebeurtenissen. Het is zelfs zo dat er tegenover één negatieve gebeurtenis maar liefst drie (ja drié!) positieve gebeurtenissen moeten staan om de balans terug te brengen. Ongelofelijk! Er is dus niet veel voor nodig om ons negatief te stemmen. Een verkeerde opmerking van een collega kan al heel wat in gang zetten. Vervolgens moet die bewuste collega dus zeker drie positieve, flatterende, gezellige, complimenteuze opmerkingen maken om jou weer voor zich te winnen. Klinkt best vermoeiend, vind je niet? Leer jezelf dus vooral aan om positief te kijken en denken en te focussen op de mooie dingen die op jouw pad komen. Geef aandacht aan de zonnige kant van het leven!

Méér dan goed
Wist je dat vergeven zowel je mentale als je fysieke gezondheid een boost geeft? Mensen die kunnen vergeven leven langer en hebben minder last van stress, burn-out en depressie. Daarbij versterkt het je immuunsysteem. Als iemand je iets heeft aangedaan, of er is je iets vervelends overkomen, dan kan er een stressreactie ontstaan in je lichaam, waarbij negatieve emoties de overhand hebben. Echter, wanneer je in staat bent vergevend te denken zal je overwegend positieve emoties ervaren en minder last hebben van stress. Je voelt je dus slecht en gestrest wanneer je niet vergeeft, en je voelt je beter en sterker wanneer je dat wel doet. En zo zijn er nog tientallen voordelen van een vergevingsgezinde mindset. Hoe je dat doet, vergeven? Lees ‘Het boek van vergeving’ van Desmond & MPHO Tutu.

LEES OOK: Zo kom je in de flow (en blijf je erin!), volgens Yvette de Lint.

Yvette De Lint

Waar energie is, daar ben ik! Wij zijn onlosmakelijk verbonden omdat het creëren van de juiste energie voor mij essentieel is om alles uit het leven te halen. Ik geniet ervan om de energie die schoonheid brengt bij mensen los te maken. Anderen inspireren om te stralen, van binnen en van buiten. Persoonlijke groei, authenticiteit en genieten zijn belangrijk voor mij. Ik probeer anderen te helpen om het juiste pad te vinden en de ervaringen die ik along the way opdoe deel ik graag met jou.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.