Ai, uit onderzoek blijkt dat het hormoonspiraal slechter voor je is dan we dachten

Het is niet voor niks dat ik graag m’n verhaal vertel wat betreft hormoonhoudende anticonceptie. Zo heb ik me jarenlang ronduit k*t gevoeld door de pil, kwam 8 kilo aan, kreeg cup D, werd somber, emoties werd afgevlakt en als klap op de vuurpeil bleek ik PCOS te hebben. “Niet echt iets wat bij jou past”, zei m’n gynaecoloog, maar toch was het zo. Op dit moment ben ik zwanger van een tweede en vind het hierna wel even welletjes. Een derde zit zeker niet in de planning en met die hormoonhoudende anticonceptie wil ik niets meer te maken hebben. Vooral niet toen ik vanmorgen op een – niet zo – schokkend feit stuitte.

Nee, schokkend was het inderdaad niet. Het hormoonspiraal schijnt namelijk slechter te zijn dan we dachten, blijkt uit een artikel van het Erasmus MC. Zo geeft het dus helemaal niet alleen plaatselijk hormonen af en schijnen vrouwen er depressief en gestrest van te raken. De cortisolwaarden zijn hoger en vrouwen hebben een hogere hartslag tijdens stress-testen. Dit betekent dus dat vrouwen worden blootgesteld aan langdurige chronische stress. Wat weer kan leiden tot depressie en concentratieproblemen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Ander verhaal
Prof. Dr. Steven Kushner vindt dat de huidige richtlijn omtrent informatie over het hormoonspiraal dringend herzien moet worden. Vooral omdat het spiraal steeds populairder wordt en omdat de hormonen dus niet alleen plaatselijk worden afgegeven, maar in het hele lichaam terecht komen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.