Shocking: Dit gebeurt er wanneer je niet voldoende slaap krijgt

Dus, we zijn twee kinderen verder, hebben een ritme van lik me vestje en maken iets minder slaapuren dan normaal. Vervelend? Ja. Is er wat aan te doen? Nee. Maar je kunt er wel alles aan doen om die slaapuren zo comfortabel mogelijk te maken. Ik sprak met slaappsycholoog, Hope Bastine, van het fantastische matrassenmerk Simba.

Je weet wel, het matras dat in een vrij kleine doos wordt thuis geleverd en zich precies vormt naar jouw lichaam, wanneer ‘ie op je bed ligt. De doos is 1mx0,5mx0,5m en is zo gemakkelijk te vervoeren. Het matras is vacuüm verpakt, zodat je ‘m gemakkelijk op je bed kunt leggen. Haal je het plastic eraf, dan heeft ‘ie zo’n vijf uur nodig om aan de omgeving te wennen. De vijf luxueuze lagen zorgen allemaal voor comfort, hygiëne (dit vind ik mega belangrijk aan een matras) en ondersteuning. Ook als je bijvoorbeeld met je partner in bed ligt die heel onrustig is en jij een stille slaper bent. Of dat er – in ons geval – soms twee kinderen in bed liggen. Ook dan blijft ‘jouw kant’ gewoon goed.

Zoals ik al zei, ik vind een goed matras dus écht een van de belangrijkste dingen in mijn dagelijks leven. Laatst sliep ik op een niet zo goed matras buitenshuis en daar had ik dus de volgende dag last van. Ik was chagrijnig, had pijn in m’n rug (I know, ik klink als een oud wijf, maar het is wel zo) en verlangde enorm naar m’n eigen bed. Bij Simba kun je 100 dagen proefslapen om te kijken of het wel echt iets voor je is. En maak je vooral niet druk om wat voor onderstel je hebt (boxspring, spiraalbodem, vlakke ondergrond of lattenbodem), het Simba-matras kan overal op. Goed, even terug naar wat Hope zei over niet voldoende slaap.

No more quality time
Dat je gaat hallucineren als je niet genoeg slaap krijgt (hallo telefoon in de koelkast), dat wist ik wel. Maar Hope keek me opeens heel serieus aan en benoemde de woorden: hoge bloeddruk, diabetes, wankel immuunsysteem en een laag libido. En dat gebeurt vrij snel, kon ze me vertellen. Je slaapuren pakken én goed slapen zorgt voor de basis van een gezond leven.

Overprikkeld
Slaap je wel goed, dan kun je beter relativeren. Scoor je hoger op creatief vlak en moeilijke vraagstukken. De neurowetenschap, aldus Hope, beweert dat je ingewikkelde problemen veel beter kunt oplossen als je goed hebt geslapen. Wanneer we in een fijne, diepe slaap komen, produceren je hersenen delta-golven. Golven die verbonden zijn met empathie, intuïtie en het zesde zintuig. Zij zorgen ervoor dat je de prikkels van alledag kunt verwerken. Klinkt logisch, want ik heb weleens dat ik ‘bozig’ ga slapen en dat ik me de volgende dag afvraag waarom ik dat gevoel nou had. Terwijl als ik niet goed slaap, is ditzelfde gevoel er nog steeds de volgende dag.

Tips van Hope
Wijze vrouw die Hope en het liefste wat ik nu zou willen, is inderdaad een goede nachtrust genereren. Hoe?

1. Drink geen cafeïne meer na de lunch: dit zorgt ervoor dat je slaap wordt verstoord, omdat het dan nog niet helemaal uit je lichaam is als je gaat slapen.
2. Zorg dat het, een uur voordat je gaat slapen, donker is. Als in: niet pikkendonker, maar vermijd blauw licht (telefoon, laptop), zet kaarsen aan en dim de lichten. Hope kon het niet vaak genoeg zeggen, maar door je feed scrollen in bed is echt not done.
3. Matras is key: sinds kort heb ik een Simba-matras en ik moet toegeven: het voelt alsof ik ga slapen en wakker wordt in een luxehotel. Het is stevig, maar voelt niet keihard aan en het bijbehorende kussen zorgt voor ultiem comfort. Ik denk oprecht dat ik het fijnste bed ooit heb. Voor meer informatie over het matras, kijk je hier.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.